Мъка...

Даа...
Вместо да си пия ракийката с приятели, да си гледам внучетата, да си копая градинката, аз се занимавам с глупости. Мигрирам към Linux! Тези, които са го правили, ме разбират. За непосветените – чудя се какво да правя, вместо освен изброеното в началото, да си работя с добрия стар Windows и да не пускам група разгонени таралежи в гащите.
Какво му е на Windows-а?! Нищо. Работи по предвидим начин, цъкнеш тук, цъкнеш там и... готово. Бил платен. Може за някои и сега да е. Аз нямам спомен да съм купувал програма до днес. Преди „Славейков“, сега торент-тракерите – к'ъв е проблема?
Рутината също не е за пренебрегване. То, май само тя ми остана, но – нейсе. Все пак, с уиндоус-а се познаваме от преди 20-тина години, от версия 1.0! Знам му всичките номерца и няма проблеми, но 'що пък да ми е лесно и безпроблемно?
Така се започна... За сегашното ми нестабилно психосоматично състояние съществен принос има един уважаван блогър, но няма да разкрия ника му за да не се подаде и някой друг на линуксофилията. И сега, в момента, с едната ръка пиша, а с другата прескачам по форумите за някоя и друга пръска информация. Какво има по тези форуми? Всичко. Дори и такива като мен. Все пак, повечето юзъри, които са се логнали, са хлапета, упражняващи изящната си словесност, от която почти нищо не разбирам.
В един форум срещнах термина „боза“. Зарадвах се, че съм сгрешил компанията и малко ще си побъбря с нормални хора. Не би... Израза: „Бозата пак оплеска всичко!“ не означава, че въпросния форумец е разлял върху дрешките си шишенце с боза, докато е ръфал баничка. Няма такова нещо. Като за неизкушени от линукс щастливци, това се превежда: „Уиндоуса пак се прецака (бъгна, скапа, срина) и трябва да го преинсталирам!“ .
Днешното говорене на младежта за комповете, демек компютрите, е толкова различно от нашето, колкото е различен сегашния сленг „на копеле“, който имитират в една телевизия, от този, който ние използвахме на времето...
Въпреки всичко, това се незначителни тежнения на застаряващия линоксуид. Идеята софтуера, информацията и знанията да са достъпни за всички е велика и си заслужава някой и друг бял косъм в косата!
В брадата са от друго...

- - - - - -

Към евентуалните пунктуални читатели.
Моля, не бройте на колко места съм използвал кратък, вместо пълен член и обратното. За мен това е мъртво езиково правило и не го използвам упорито. Мисля, че и без него повествованието е ясно. Който го дразни, просто да не чете. Още повече – забележки по грамотността на пишещия не са приети в мрежата и не са израз на „бон тон“.

4 коментара:

Владимир Кабрански каза...


Като натрупаш опит ще кажеш,колко бели косми ти е струвало:). При следващата преинсталация и аз съм решил да пробвам Linux,но за беда цяла година нямам проблеми с "бозата":).Не са прави да я критикуват!Искам да изразя и своето възмущение от пренебрежителното ти отношение към хората, които броят правописните грешки. Това е смисълът на живота им и какво ще правят, ако нямат тази висша цел в живота си:).

slavuncho каза...


След 20 години, да сме живи и здрави, ще споделя какво мисля за линукса:), а броячите май ги именуваха буквояди...

Lil каза...


Оф..трудно схванах онова с Linux-o-форумите.
Но Windows не е боза.Но много зависи и за какво точно се използва.Много мъка ще намерихте с писането в Linux,там го няма добрият стар Word,а доколкото си спомням е подобия на Notepad.И не е чак толкова труден ,колкото всички смятат.Пак зависи и какъв Linux си инсталирате.Което пък му е кофтите...7-8 диска Дебиан 1,пък 2 бля-бля.Оставам си на Windows с правото да знам как се работи в Linux- :фук:.
А можете да използвате и двойно OS ,което означава два акаунта,съответно Джам и Пиуе /моите названия за Windons&Linux).
И да възможно е един компютър да работи с две операционни системи :)
Успех :о)

slavuncho каза...


:)
Не е хубаво човек да се хвали, но си мисля, че добре познавам DOS и Windows системите.
Да, в Linux няма Word, но има OpenOffice, който - според мен, е много по-добър. Разбира се, тук всичко зависи от предпочитанията. Хората, които работят с Nero, не признават Roxio, и обратното. По-далеч във времето се дърляхме кой е по-добър - Norton Utilities или PC Tools. Изброените вършат една и съща работа, но... колкото е разликата между "Левски" и "ЦСКА" или между републиканци и демократи в САЩ, толкова е и между тях :).
А за двете ОС - разбира се, че е възможно. И с повече от две е възможно, но има ли смисъл :)



Публикуване на коментар